Składniki: • 4 kuropatwy • 10 ziaren jałowca • 5 ziaren pieprzu • szczypta tymianku i rozmarynu • 4 małe plasterki słoniny • 4 małe cebulki • 5 słoniny Sposób przyrządzenia: Po sprawieniu kuropatwy opalić ostrożnie, ale dokładnie nad ogniem i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Usunąć łebki, z podrobów zostawić serce, żołądki i…
Tag: dziczyzna
Dziczyzna
Drobne ptaszki w cieście
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 3 słonki (wróble, skowronki) • 17 dag mąki • 1/2 jaja • woda • sól • 5 dag słoniny Sposób przyrządzenia: Zrobić ciasto jak na makaron i rozwałkować najcieniej. Oprawione i osolone ptaszki, jako to słonki, wróble, skowronki itp. owinąć ciastem każdy z osobna i układać w garnku polewanym, przekładając plasterkami słoniny. Skoro…
Dziczyzna
Cietrzewie i głuszce
by JT • • 2 komentarze
Składniki: • 1 cietrzew lub głuszec • sól • słonina • masło • śmietana • oliwa zalewa: • 4 łyżki octu • 1 cebula • pieprz • goździki • 2 – 3 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Te dwa rodzaje ptaków zamarynować w occie na parę dni, by były smaczniejsze. Przed upieczeniem sparzyć gorącym octem –…
Dziczyzna
Bekasy i kwiczoły
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 4 bekasy • 5 dag słoniny • masło • sól Sposób przyrządzenia: Tych dwóch rodzajów ptactwa nie trzeba patroszyć. Oczyścić tylko z pierza, zostawiając główki, nóżki i skrzydełka, z którymi razem się pieką. Po oczyszczeniu rozciąć z lewego boku pod skrzydłem, wyjąć żółć z wątrobą, a kiszki napełnione jałowcem zostawić wewnątrz. Posolić, a…
Dziczyzna
Bażant w śmietanie
by JT • • 0 Comments
Składniki: • 1 bażant • 1 dag mąki • 2 dag margaryny • sól, pieprz • 0,25 l śmietany Sposób przyrządzenia: Skruszałego oskubanego bażanta dokładnie wypłukać, pokroić w nieduże kawałki, posolić. Oprószyć lekko mąką, zrumienić na tłuszczu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać…