Składniki:
• 4 bekasy
• 5 dag słoniny
• masło
• sól
Sposób przyrządzenia:
Tych dwóch rodzajów ptactwa nie trzeba patroszyć.
Oczyścić tylko z pierza, zostawiając główki, nóżki i skrzydełka, z którymi razem się pieką.
Po oczyszczeniu rozciąć z lewego boku pod skrzydłem, wyjąć żółć z wątrobą, a kiszki napełnione jałowcem zostawić wewnątrz.
Posolić, a następnie przekładając plastrami młodej słoniny, włożyć na drewniany rożenek, przywiązać go do żelaznego rożna i piec na dobrym ogniu, polewając masłem.
Postawić patelnię pod ptaszki, a gdy na wpół podpieczone, ułożyć na niej jedną opodal drugiej cienkie grzanki z bułki, które przejdą sokiem z kwiczołów, ściekając na patelnię.
I gdy zrumienią się na patelni, należy je przewracać. Podając na stół zdjęte a rożenka ptaki, przełożyć plastrami słoniny, w której się piekły, z grzankami.