Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżemy

Cukier waniliowy domowy

Taki cukier jest dużo lepszy niż gotowy kupny.

Składniki:
• cukier drobny biały 1 kg
• laska wanilii 2 sztuki

Sposób przyrządzenia:

Cukier wsypujemy do szczelnego szklanego pojemnika.  Dodajemy przecięte na pół laski wanilii i zostawiamy na około 2 tygodnie.  Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

 

Powidła śliwkowe

W powidłach chodzi o to aby na każdy 1 kilogram śliwek dać 20 dkg cukru. Teraz właśnie zajadam kanapeczkę z powidłami – jej ależ one są pachnące i smaczne. Ten przepis wynalazłam w internecie i już innego nie będę szukała bo jest idealny.

Składniki:
• śliwki węgierki takie prawdziwe 3 kg
• cukier 60 dkg
• ocet 1 łyżka
 


Konfitury z agrestu

Składniki: 1 kg zielonego agrestu 1,6 kg cukru wanilia 1 dag kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 2 szkl. wody podgrzać z dodatkiem kwasku, wówczas wsypać agrest i po 2-3 min odcedzić a do wody wsypać 1 kg  cukru i ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce i odstawić na noc. Następnego dnia zlać syrop, dodać resztę cukru…

Konfitury z brzoskwiń

Składniki: 1 kg brzoskwiń 1,6 kg cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie przekroić na połówki i usunąć pestki po czym gęsto ponakłuwać je szpilką. Następnie cukier zalać 1 ½ szkl wody i ugotować syrop po czym gorącym zalać brzoskwinie, odstawić na noc. Następnego dnia konfitury doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. Czynność to powtórzyć po czym…