Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżem

Dżem z czarnego bzu

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu 1 kg cukru żelującego sok z i starta skorka z cytryny 3 kieliszki likieru z czarnych porzeczek Sposób wykonania: Do owoców dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier żelujący po czym cały czas mieszając doprowadzi do wrzenia, trzymać na ogniu ok. 4 min. Następnie zdjąć owoce z…

Owoce liczi karmelizowane

Składniki:12 owoców liczi świeżych lub konserwowanych1.2 szklanki cukry½ szklanki wodykilka łyżek dżemu pomarańczowego Sposób przyrządzenia:Owoce liczi obrać, przekroić na połowę, usunąć pestki. Jest to raczej trudne więc polecam owoce z puszki. W rondlu o grubym dnie lekko zrumienić cukier, dodać wodę, powoli gotować mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści, dodać owoce, gotować aż karmel zgęstnieje,…

Marmelada marchewkowo cytrusowa

Składniki: 3 cytryny 2 pomarańcze 3 szklanki wody 5 szklanek cukru kryształ 3 szklanki tartej marchwi Sposób przyrządzenia: Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować…

Dżem malinowy (mikrofalówka)

Składniki: 2 szklanki malin 2 łyżki cukru 1 łyżka sok cytrynowy Sposób przyrządzenia: W odpowiednim do mikrofalówki naczyniu wymieszać wszystkie składniki dżemu. Naczynie przykryć i umieścić w kuchence. Ustawić moc na 1200 W i podgrzewać przez 2 minuty. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć. Pycha.

Dżem jabłkowo ananasowy

Składniki: 55 dkg obranego pokrojonego w kostkę ananasa 35 dkg obranych pokrojonych w kostkę jabłek 2 szklanki wody 40 dkg cukru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać ananasa i jabłka gotować powoli przez 45 minut, dodać cukier i sok cytrynowy. Gotować aż składniki będą miękkie, a…