Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dżem

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…

Dżem z jarzębiny

Składniki: 1 kg jarzębiny 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłucz i odsącz. Wsyp je do garnka z grubym dnem i zalej połową szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsyp cukier i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.…

Ciasteczka kleikowe

Składniki: • 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło), • 1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego bezsmakowego), • 1 szklanka cukru, • 1 cukier waniliowy, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, • 3 jajka, • dżem lub marmolada Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy ręką małe kawałeczki,…

Król puddingów

Składniki: • 4 jajka, • 565 ml mleka, • łyżeczka esencji waniliowej, • 115 g miałkiej tartej bulki, • 225 g cukru, • 4 płaskie łyżki dżemu, np. malinowego. Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 150 C. Rozdzielić żółtka od białek z 3 jajek, połączyć 3 żółtka z całym jajkiem i ubić razem. Dodać mleko, wanilie, bułkę…

Sos z dzikiej róży do dziczyzny

Składniki: 2 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml rosołu może być z kostki 3 łyżki dżemu z dzikiej róży cukier i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Tartą bułkę zrumienić na maśle, zalać winem i rosołem. Zagotować i wymieszać z dżemem z dzikiej róży tak, aby powstał…