Składniki:
• 1 kostka tłuszczu (margaryna lub masło),
• 1 torebka kleiku ryżowego Bobo Vita (zwykłego bezsmakowego),
• 1 szklanka cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 3 jajka,
• dżem lub marmolada
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Wychodzi dość luźne. Odrywamy ręką małe kawałeczki, formujemy kuleczki, lekko spłaszczamy, a w środku robimy palcem dołek. Do dołeczka wkładamy odrobinę dżemu lub marmolady (dżem nie może być za bardzo płynny). Układamy na blasze i pieczemy porcjami po jakieś 15-20 minut.
autor: Wisienka
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
2 comments for “Ciasteczka kleikowe”