Składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 kg cukru
Sposób przyrządzenia:
Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłucz i odsącz. Wsyp je do garnka z grubym dnem i zalej połową szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsyp cukier i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, wtedy traci ona swój lekko gorzki smak. Aby się go pozbyć, możesz też włożyć owoce na noc do zamrażarki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Włóż je do naczynia z jarzębiną i smaż na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Umyj i wyparz słoiki, napełnij je gorącym dżemem i zakręć.