Składniki: 2 kg świeżych filetów z okonia 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni) 1 szklanka śmietany…
Tag: duszone
Listy
Węgorz duszony w pomidorach
by Dominika Kłeczek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg oskórowanego węgorza 1 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki octu winnego 2 łyżki bułki tartej oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm…
Listy
Filety z żabnicy duszone w winie
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 2 kg filetów z żabnicy 10 dkg boczku pokrojonego w kostkę 4 posiekane ząbki czosnku sól, pieprz 4 obrane, pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1 szklanka białego, wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek, a gdy ten się przrumieni dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Za pomocą…
Listy
Ośmiornice duszone w winie z pomidorami
by Weronika Radosz • • 0 Comments
Składniki: 5 dkg małych ośmiornic 4 łyżki oliwy 1 szklanka piure z pomidorów 1 szklanka białego wina 1 łyżeczka cukru 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej naci pietruszki 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki kaparów – opcjonalnie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2…
Listy
Pieczeń z dzika w aromatycznym sosie
by Natalia Oleksy • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa na pieczeń z dzika 1,5 szklanki keczupu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soli selerowej 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku szczypta gałki muszkatołowej kilka kropli sosu chili…