Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z okonia duszony na warzywach

Składniki:

    • 2 kg świeżych filetów z okonia
    • 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki
    • 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera
    • 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli
    • ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów
    • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
    • 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni)
    • 1 szklanka śmietany kremowej
    • 10 dkg masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Wysmarować grubo masłem naczynie żaroodporne. Na dnie rozłożyć warzywa, a na nich filety z okonia> Całość podlać bulionem rybnym, przyprawić solą i pieprzem. Papier do pieczenia nasmarować masłem i przykryć nim zawartość naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i dusić w nim rybę z warzywami przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie odlać wytworzony sos, a naczynie z rybą odstawić do piekarnika. W małym rondlu odparować połowę odlanego sosu, dodać śmietanę, skorygować smak. Rybę i warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *