Składniki:
- 2 kg świeżych filetów z okonia
- 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki
- 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli
- ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
- 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni)
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 10 dkg masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wysmarować grubo masłem naczynie żaroodporne. Na dnie rozłożyć warzywa, a na nich filety z okonia> Całość podlać bulionem rybnym, przyprawić solą i pieprzem. Papier do pieczenia nasmarować masłem i przykryć nim zawartość naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i dusić w nim rybę z warzywami przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie odlać wytworzony sos, a naczynie z rybą odstawić do piekarnika. W małym rondlu odparować połowę odlanego sosu, dodać śmietanę, skorygować smak. Rybę i warzywa wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.