Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: duszone

Żeberka w słodkiej kapuście i ziołach Iwony

Składniki: 1 kg żeberek 1 średnia główka kapusty 3 średnie marchewki 1 duża cebula zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/ sól, pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka kminku Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć  solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć…

Kurczak ze śliwkami

Składniki: 8 wytrybowanych udek z kurczaka 4 śliwki węgierki pokrojone na ćwiartki 2 łyżki klarowanego masła ¾ szklanki bulionu 1 duża, pokrojona w grubą kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych ziół szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem,…

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…

Mięso aligatora duszone w warzywach

Składniki: 1,5 kg mięsa z aligatora 1 łyżka sosu do steków ½ szklanki pokrojonych w plastry warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) 1 szklanka mąki 3 obrane, posiekane cebule 1 oczyszczona, pokrojona w paseczki zielona papryka ½ szklanki posiekanej szalotki 8 posiekanych łodyg selera naciowego 1 szklanka sosu pomidorowego 2 pokrojone w kostkę pomidory 1 szklanka…