.jpg)
Składniki:
- 1 kg żeberek wołowych
- ½ kg marchewki
- 2 duże cebule
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
.jpg)
Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości/ łopatka/ ½ kg borowików/ mogą być mieszane leśne/ 1 puszka całych pomidorów w zalewie sól, pieprz do smaku olej Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone borowiki, poddusić około 15 minut, dodać przetarte pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą…
Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 łyżek musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 8 dkg masła Sposób wykonania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą, wstawić do lodówki na 3 godziny. Na patelni roztopić połowę masła, obsmażyć mięso, przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać stopionym masłem. Zapiekać w nagrzanym…