Składniki: 1 kg wieprzowych nóżek, pociętych w poprzeczne kawałki sól, pieprz do smaku 1 duża cebula 4 dkg margaryny, lub smalcu ½ szklanki jasnego piwa Sposób wykonania: Nóżki wieprzowe dokładnie umyć, obsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać pokroić w grube plastry, usmażyć na tłuszczu, często podlewając sosem z pieczenia, przełożyć do nagrzanego…
Tag: duszone
Listy
Grzyby mun duszone z porem
by Bartek Osiński • • 0 Comments
Składniki: 50 g suszonych grzybów mun 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem 2 łyżki oliwy z oliwek odrobina sambalu Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby wrzucić do wrzątku i odstawić na około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie pokrojonego pora…
Listy
Cielęcina duszona z majerankiem
by Łucja Czarnecka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny przedniej 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wina Sposób wykonania: Cielęcinę oczyścić i osuszyć po czym oprószyć ja solą oraz pieprzem. Następnie natrzeć majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć cielęcinę z każdej strony po czym wlać 1…
Listy
Marynowany rosbef
by Edward Markowski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki gęstego sosu sojowego 2 łyżki roztopionego masła 30 dkg pomidorów Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, wymieszać z pieprzem i sosem sojowym, dodać mięso, odstawić na 30 minut do marynowania. 2…
Listy
Królik z gruszkami w ziołach
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 sprawione średniej wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…