Składniki: 450 g okry 150 ml białego octu winnego 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 czosnek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki szczypta cukru sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Z okry odciąć końce po czym skropić ją octem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą…
Tag: duszone
Listy
Duszona czerwona kapusta
by Mateusz Jagodziński • • 0 Comments
Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 jabłko 1 łyżka brązowego cukru Sposób wykonania: Kapustę podzielić na cząstki, usuwając zdrewniały głąb po czym pokroić je w paseczki. Następnie oprószyć kapustę solą oraz gałką muszkatołową i przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.…
Listy
Kapusta duszona w sosie pomidorowym
by Halina Nowaczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 główka białej kapusty 1 łyżeczka nasion kminku sól pieprz 2 szkl podstawowego sosu z pomidorów 2 łyżeczki brązowego cukru Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kminek, poszatkować kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Całość…
Listy
Brukselka duszona w sosie pomidorowym
by Szymon Długosz • • 0 Comments
Składniki: 60 dag brukselki 60 dag pomidorów 1 cebula ½ łyżki pikantnego ketchupu 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz cukier Sposób wykonania: Brukselkę zalać osoloną i ocukrzoną wodą po czym ugotować do miękkości. W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na…

