Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona czerwona kapusta

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka brązowego cukru

Sposób wykonania:
Kapustę podzielić na cząstki, usuwając zdrewniały głąb po czym pokroić je w paseczki.
Następnie oprószyć kapustę solą oraz gałką muszkatołową i przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem.
Dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu, lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłko.
Doprawić do smaku cukrem i trzymać jeszcze na ogniu około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *