Składniki:
- 50 g suszonych grzybów mun
- 1 por
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina sambalu
Sposób wykonania:
Oczyszczone grzyby wrzucić do wrzątku i odstawić na około 20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odcedzić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie pokrojonego pora przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym wrzucić grzyby i dodać kilka łyżek wywaru pozostałego z moczenia grzybów.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze miód, sos czosnkowy, sos sojowy oraz sambal.
Ponownie wymieszać i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez kilka minut.