Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak ze śliwkami

Składniki:

  • 8 wytrybowanych udek z kurczaka
  • 4 śliwki węgierki pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • ¾ szklanki bulionu
  • 1 duża, pokrojona w grubą kostkę cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób przyrządzenia:

Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim kurczaka. Obrumienione mięso wyjąć z patelni, odłożyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać bulion i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, dodać obrumienione porcje kurczaka, przykryć, dusić 12 minut. Dodać śliwki i razem powoli gotować jeszcze 8 minut, dodać sok cytrynowy, wymieszać i podawać.

Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *