Składniki:
- 8 wytrybowanych udek z kurczaka
- 4 śliwki węgierki pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki klarowanego masła
- ¾ szklanki bulionu
- 1 duża, pokrojona w grubą kostkę cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ulubionych ziół
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Podzielone na porcje mięso przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim kurczaka. Obrumienione mięso wyjąć z patelni, odłożyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać bulion i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, dodać obrumienione porcje kurczaka, przykryć, dusić 12 minut. Dodać śliwki i razem powoli gotować jeszcze 8 minut, dodać sok cytrynowy, wymieszać i podawać.
Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna