Składniki:
- 5 dkg małych ośmiornic
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka piure z pomidorów
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki kaparów – opcjonalnie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice, gotować 2 minuty, odcedzić. Obgotowaną ośmiornice podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojone ośmiornice, smażyć 3 minuty, dodać posiekany czosnek i mieszając smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, dodać pomidory, chili, cukier, połowę koperku i natki pietruszki oraz ewentualnie kapary, dusić 30 minut lub do czasu aż mięso ośmiornicy będzie miękkie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać resztę koperku i natki pietruszki. Podawać z białym pieczywem.