Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiornice z ziemniakami na sposób hiszpański

Składniki:

    • 1 kg małych, sprawionych zamrożonych ośmiorniczek
    • 1 kg ziemniaków
    • 4 rozgniecione ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
    • 6 łyżek oliwy

    Sos:

    • 3 łyżki octu ryżowego
    • suszone oregano do smaku
    • suszona bazylia do smaku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 2 łyżki soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    Składniki sosu zmiksować, odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć, zalać wodą, gotować 15 minut, odcedzić. Ośmiornicę zalać wodą, gotować powoli 45 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, czosnek i cebulę, przyprawić, smażyć aż zaczną się rumienić. Uważać aby nie przypalić gdyż przypalony czosnek jest gorzki. Połączyć przysmażone ziemniaki, pokrojoną na plastry ośmiornicę, polać sosem, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *