Składniki:
- 1 kg małych, sprawionych zamrożonych ośmiorniczek
- 1 kg ziemniaków
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu ryżowego
- suszone oregano do smaku
- suszona bazylia do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu zmiksować, odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umyć, zalać wodą, gotować 15 minut, odcedzić. Ośmiornicę zalać wodą, gotować powoli 45 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki, czosnek i cebulę, przyprawić, smażyć aż zaczną się rumienić. Uważać aby nie przypalić gdyż przypalony czosnek jest gorzki. Połączyć przysmażone ziemniaki, pokrojoną na plastry ośmiornicę, polać sosem, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać.