Składniki: 1,5 szkl. mleka 3 dag drożdży 2 łyżki cukru 2,5 szkl. mąki 2 jajka łyżka roztopionego masła olej cukier waniliowy Sposób wykonania: Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem, dodać jeszcze łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzać aby rozczyn był letni. Wówczas dodać ½ szkl. mąki, wymieszać i dostawić. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki…
Tag: drożdże
Ciasta drożdrzowe
Ciasto drożdżowe które zawsze się uda
by Patrycja Hołda • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg masła 4 dkg drożdży ½ kg drobno zmielonej pszenicy1 jajko 1 ½ cukru waniliowego starta skórka z cytryny 8 dkg miodu Sposób przyrządzenia W garnuszku zagrzać mleko żeby było letnie, rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zalać rozczynem i…
Ciasta
Ciasto dyniowe bez jajek
by Aleksandra Kasztelan • • 0 Comments
Babki
Babka drożdżowa Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Bezalkoholowe
Kwas imbirowy
by Patryk Drzazga • • 0 Comments
Składniki: 10 l wody 1 kg cukru 3 pokrojone cytryny garść imbiru 50 g drożdży Sposób wykonania: Do wody wsypać cukier, imbir oraz dodać cytrynę oraz drożdże. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia i rozlać odo butelek. Szczelnie zakręcić i dostawić.