Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: drożdże

Kwas miętowy

Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody   Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…

Kwas żurawinowy

Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.

Kwas z razowych sucharów

Składniki: 200 g razowych sucharów 4 l wody 200 g cukru 15 g drożdży ¼ łyżki mąki Sposób wykonania: Suchary zalać wrzątkiem i odstawić je na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość przecedzić  kwasem rozprowadzić drożdże wymieszane z  mąką. Dokładnie wymieszać i odstawi c na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Po tym…

Miód żurawinowy

Składniki: 1 kg miodu 3 l wody 300 g żurawin 50 g drożdży Sposób wykonania: Miód wymieszać z wodą i gotować na małym ogniu, w trakcie zdejmując powstającą pianę. Gdy piana zacznie zanikać, wówczas dodać sok z żurawin, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać drożdże, rozprowadzone w wodzie i odstawić całość w ciepłe miejsce.…

Miód z rodzynkami

Składniki: 400 g miodu 2-3 cytryny ½ szkl. rodzynków 5 l wody 40 g drożdży łyżka mąki Sposób wykonania: Miód wymieszać z gorącą wodą, dodać jeszcze rodzynki oraz plasterki cytryny. Odstawić do ostygnięcia i dodać drożdże wymieszane z mąka, dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek, zakręcić…