Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 4 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki białego wytrawnego wina ¾ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz zielenina (koperek, pietruszka) mąka Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, sól, pieprz, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstałe sos się…
Tag: dorsz
Sałatki
Sałatka z wędzonego dorsza
by Dorota Prokopiuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wędzonego dorsza 2 cebule 5 konserwowych ogórków 1 szkl. majonezu sok z cytryny 1 pomidor sól Sposób wykonania: Dorsz obrać z ości i ze skóry po czym podzielić go na drobne cząstki. Dodać do niego ogórka pokrojonego w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą…
Zupa rybna
Zupa rybna z krewetkami
by Tomek Szczerbiński • • 0 Comments
Składniki: 200 g świeżych krewetek 150 g żabnicy 150 g dorsza 140 g przegrzebków 3 łyżki oliwy 1 łodyga selera 1 marchewka 1 bulwa fenkułu 2 ząbki czosnku 10 łyżek wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Dorsza, przegrzebki i żabnice pokroić na małe kawałki, dodać do nich jeszcze krewetki…
Dorsz
Szaszłyki z dorsza, cukinii i cebulki
by Karolina Łopata • • 0 Comments
Składniki: 75 dag filetów z dorsza 4 łyżki maki 3 jajka 1 szkl. bułki tartej 3 cukinii 1 cebula 20 dag wędzonego boczku sól pieprz Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano Sok z 1 cytryny ¼ szkl. oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić w kostkę, po czym dodać…
Ryby
Ryba z rusztu w orientalnym sosie
by Halina Boruta • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 szkl. mleka sól pieprz Sos: ½ szkl. oleju 2 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki wódki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy ¼ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Filety podzielić na porcje, które zalać mlekiem z dużą ilością pieprzu.…