Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 2 szkl. mleka
- sól
- pieprz
Sos:
- ½ szkl. oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety podzielić na porcje, które zalać mlekiem z dużą ilością pieprzu.
Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć z mleka i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i natrzeć nim ryby.
Przełożyć na aluminiowa tackę i zapiekać na ruszcie około 20 minut.
W trakcie pieczenia smarować resztą sosu.