Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z dorsza, cukinii i cebulki

Składniki:

  • 75 dag filetów z dorsza
  • 4 łyżki maki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 3 cukinii
  • 1 cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz

    Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ szkl. oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rybę pokroić w kostkę, po czym dodać do niej posiekany czosnek i natkę  pietruszki oraz sok z cytryny, oregano oraz 2 łyżki oleju.
    Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Po tym czasie odsączyć rybę z marynaty i oprószyć ją solą oraz pieprzem.
    Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej.
    Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie cukinię, cebulę oraz boczek pokroić w plastry i nadziewać na szpadki na przemian z rybą.
    Piec na rozgrzanym ruszcie około 8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *