Składniki:
- 75 dag filetów z dorsza
- 4 łyżki maki
- 3 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 3 cukinii
- 1 cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- Sok z 1 cytryny
- ¼ szkl. oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Rybę pokroić w kostkę, po czym dodać do niej posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny, oregano oraz 2 łyżki oleju.
Wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie odsączyć rybę z marynaty i oprószyć ją solą oraz pieprzem.
Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach a na koniec w bułce tartej.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie cukinię, cebulę oraz boczek pokroić w plastry i nadziewać na szpadki na przemian z rybą.
Piec na rozgrzanym ruszcie około 8 minut.