Składniki:
- 4 wypatroszone pstrągi
- 4 łyżeczki przyprawy do ryb
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 8 dag masła
- sól
- pieprz
Farsz:
- filet z mintaja
- 2 cebule
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki estragonu
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
- Ryby oprószyć solą oraz przyprawą i wstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na maśle i zdjąć z patelni.
Dodać posiekane jajko, koperek, filety ryby oraz surowe żółtko.
Całość odkładnie wymieszać i doprawić.
Powstałym farszem nadziać ryby po czym posmarować je oliwą i smażyć na ruszcie około 12 minut z każdej strony.
Podczas pieczenia dość często skrapiając oliwą.