Składniki: 50 dag filetów z dorsza 0,5 l bulionu sok z cytryny kilka marchewek korzeń pietruszki por sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Rybę namoczyć w soku z cytryny. W między czasie warzywa drobno posiekać, wrzucić do bulionu i lekko podgotować. Następnie dorsza pokroić w duże kawałki i dodać je do zupy. Gotować kilka minut…
Tag: dorsz
Dorsz
Gotowany dorsz z chrzanem i jajkiem
by Zuza Nowicka • • 0 Comments
Składniki: ½ pęczka dymki 200 ml wytrawnego białego wina 5 ziaren białego pieprzu 1 ½ łyżeczki soli 600 g filetów z dorsza 4 jajka ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki startego chrzanu Sposób wykonania: Dymkę posiekać po czym zalać ją 300 ml wody oraz winem. Wrzucić jeszcze ziarna pieprzu oraz sól. Całość doprowadzić do wrzenia…
Dorsz
Dorsz z sosem ziołowo-musztardowym
by Agata Grabowska • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka cukru 2 łyżki octu słodowego 2 łyżki musztardy ½ pęczka ulubionych ziół 7 łyżek oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie ocet wymieszać razem z cukrem, musztardą oraz ziołami. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo…
Dorsz
Dorsz z sosem curry
by Aneta Kaczmarek • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z dorsza 25 g masła 1 ½ łyżeczki curry w proszku 2 łyżki mąki 30 ml wywaru z ryby 1 żółtko 150 ml śmietany 100 g ugotowanego ryżu sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę…
Dorsz
Dorsz z sosem z natki pietruszki
by Kaska Mazur • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetów z dorsza 25 g masła 2 łyżki mąki 350 ml wywaru z ryby 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z gotowania ryby. Dokładnie wymieszać i gotować…