Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz z sosem curry

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 25 g masła
  • 1 ½ łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki mąki
  • 30 ml wywaru z ryby
  • 1 żółtko
  • 150 ml śmietany
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Filety zalać wywarem i gotować około 8 minut na małym ogniu.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę oraz curry, gdy powstanie zasmażka rozprowadzić ją wywarem z gotowania ryb.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 2 minuty do zgęstnienia.
    Następnie dodać jeszcze żółtka oraz śmietanę.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Dorsza ułożyć na półmisku i polać go sosem.
    Podawać z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *