Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dieta

Sałatka z marynowanych pomidorów

Składniki: 40 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki ½  szklanki czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki 2 cebule dymki drobno pokrojone ½ szklanki orzechów nerkowca Dresing: ½ szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanego oregano sól i pieprz…

Sałatka piękności z brokułów

Składniki: 1 brokuł drobno pokrojony ½ szklanki drobno pokrojonej czerwonej cebuli ¾ szklanki majonezu 2 łyżki białego octu winnego 5 dkg bekonu pokrojonego drobno i obsmażonego na złoty kolor ¼ szklanki obłuszczonego słonecznika 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Brokuł obgotować przez około 2 minuty, odcedzić i wysuszyć. W misce wymieszać brokuł, bekon, cebulę i ziarna…

Sałatka truskawkowo pomarańczowa

Składniki: 50 dkg truskawek 1 cytryna ( alternatywnie) 1 pomarańcza 2 łyżki cukru 1 łyżka octu malinowego pokrojone w paseczki listki mięty Sposób przyrządzenia: Truskawki wypłukać, pokroić na ćwiartki. Cytrynę i potańczę obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem zsiąść białą błonę, pokroić na plastry, każdy plaster na osiem części tak aby miały one formę klinów.…

Karczochy – zastosowanie i przygotowanie

Karczochy to wieloletnia roślina zielona z rodziny złożonych pochodząca z północnej Afryki i południowej Europy. Była znana i ceniona w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Obecnie uprawiana również w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Szwajcarii, na południu Stanów Zjednoczonych. Częścią jadalną są pędy kwiatowe, ścinane od lipca do pierwszych przymrozków. Do spożycia nadają się pędy kwiatowe dobrze…