Składniki: szparagi 2 łyżeczki posiekany estragon ½ łyżki posiekanej cebulki zielonej 4 łyżki masła sól, pieprz cytrynowy Sposób przyrządzenia: Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części. Zapakować po 8 w folię aluminiową. W rondlu rozpuścić masło, dodać zioła i przyprawy, przesmażyć nie rumieniąc. Szparagi zapakowane w folię piec na grillu 10 minut, obrócić w połowie pieczenia. Podawać…
Tag: dieta
Cielęcina
Cielęcina w pieprzowym sosie
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny 1 cebula 4 marchewki 2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki 5 łyżek oleju 1 łyżka masła 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki białego octu winnego 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren pieprzu rozmaryn, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać…
Porady i Ciekawostki
Krewetki – odmiany, zastosowanie
by Roman • • 0 Comments
Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków należących do dużej rodziny owoców morza. Są wprawdzie mniejszym rarytasem niż homary, langusty lub ostrygi, niemniej zajmują godną pozycję w morskim menu. Tam, gdzie krewetki często występują, traktowane są jako proste pożywienie. Im dalej jednak od miejsca połowów, tym stają się bardziej wyrafinowanym składnikiem potraw, a ich cena…
Kalmary
10 x kalmary
by mariola • • 1 Comment
Dodatki
Aromatyzowana oliwa
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: oliwa extra vergine lub oliwa vergine czosnek liść laurowy szałwia rozmaryn tymianek oregano Sposób przygotowania: Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku). Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz. Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką. Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką. Delikatnie…