Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanych pomidorów

Składniki:

  • 40 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę
  • 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki
  • ½  szklanki czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki
  • 2 cebule dymki drobno pokrojone
  • ½ szklanki orzechów nerkowca

Dresing:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać patelnię i przyrumienić na niej orzechy nerkowca, gdy będą złociste przesypać do miski, wystudzić. Dodać pomidory cebulę i oliwki, przyprawić, wymieszać. Wszystkie składniki dresingu wymieszać w słoiku, zamknąć i energicznie przez chwilę potrząsać. Polać sałatkę dresingiem, przełożyć do odpowiedniej salaterki i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Teresa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *