Składniki:
- 40 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę
- 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki
- ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki
- 2 cebule dymki drobno pokrojone
- ½ szklanki orzechów nerkowca
Dresing:
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka posiekanego oregano
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać patelnię i przyrumienić na niej orzechy nerkowca, gdy będą złociste przesypać do miski, wystudzić. Dodać pomidory cebulę i oliwki, przyprawić, wymieszać. Wszystkie składniki dresingu wymieszać w słoiku, zamknąć i energicznie przez chwilę potrząsać. Polać sałatkę dresingiem, przełożyć do odpowiedniej salaterki i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Teresa