Składniki: 1 mała główka kapusty 6 średnich cebul 6 dymek 6 niedużych marchewek 2 papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ugotować ryż, odsączyć, odstawić. Warzywa rozdrobnić, zalać wodą i gotujemy przez około 15 minut. Dłuższe gotowanie powoduje rozkład zawartych w jarzynach witamin. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy…
Tag: dieta
Warzywa
Topinambur
by mariola • • 0 Comments
Topinambur przywędrował do Europy z Ameryki Północnej w 1605 roku wraz z francuskim podróżnikiem i założycielem miasta Quebec Samuelem de Champlainem Naziemna część rośliny bardzo przypomina słonecznik zwyczajny. Na sztywnej długiej i dobrze uliścionej łodydze znajduje się znany nam talerz słonecznika. Tyle tylko, że kwiat topinambura nie jest wielki. W części podziemnej znajdują się liczne…
Okra
Okra – ketmia jadalna
by mariola • • 0 Comments
Okra , (Ketmia jadalna) to roślina jednoroczna o wyprostowanych pędach wys. 1m. Z kątów okazałych liści wyrastają latem żółte kwiaty z czerwonymi plamkami na płatkach. Znajduje zastosowanie jako roślina ozdobna warzywo i zioło. Niedojrzałe owoce przyrządza się do spożycia podobnie jak fasolkę szparagową: gotuje, smaży lub marynuje. Jadalny jest zielony, pokryty puszkiem owoc – torebka…
Bakłażany
Bakłażan
by net • • 0 Comments
Kapuśniak
Pikantny kapuśniak z młodej kapusty
by Krystyna • • 0 Comments
Do stosowania w diecie kapuścianej. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 szklanki pokrojonego kalafiora 3 marchewki 4 pokrojone łodygi selera 3 duże pokrojone pomidory 2 czerwone papryki 3 cebule 2 szklanki pokrojonego pora 2 ząbki świeżego czosnku 1 łyżka posiekanego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 3 litry wody 2 kostki bulionu 1 łyżeczka posiekanej naci…