Składniki: 600 g polędwicy wołowej 2 łyki sklarowanego masła pieprz Sposób wykonania: Oczyszczaną polędwicę pokroić na 4 części, które oprószyć pieprzem. Następnie smażyć na rozgrzanym maśle.
Tag: danie z wołowiny
Listy
Wołowina z pędami bambusa i fasolką szparagową
by Konrad Śniegocki • • 0 Comments
Składniki: 300 g cienkiej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa ½ pęczka kolendry 200 g polędwicy wołowej 4 łyżki oleju 2 łyżki nam prik 2 łyżki zielonego pierogu Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać nam prik i jeszcze przez chwile smażyć. Następnie dodać fasolkę oraz…
Listy
Carpaccio z parmezanem
by Waldek • • 0 Comments
Składniki: 10 dag polędwicy wolowej ½ cytryny 2 łyżki oliwy 2 dag parmezanu sól Sposób wykonania: Zamrożona polędwice pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na talerzu. Następnie skropić je sokiem z cytryny, oliwa i oprószyć solą. Na koniec rozłożyć wiórki parmzenu.
Listy
Zrazy wołowe ze szparagami, śródziemnomorską sałatką i zapiekanym chlebem
by Ewa Nowak-Cherkaoui • • 0 Comments
Składniki dla 4-6 osób 400 g wołowiny zrazowej 200-300 g szparagów podgotowanych lub marynowanych 750 g pomidorów koktajlowych z gałązką 1000 g zielonej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 1 bochenek chleba żytniego lub żytnio-pszennego 4-5 łyżek musztardy ( np. Dijon) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek masła…
Listy
Steki wołowe pieczenie z pieprzem
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 80 dag wołowiny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżeczki białego pieprzu sól Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na plastry. Następnie czosnek posiekać i wymieszać razem z olejem, pieprzem i solą. Powstałą marynatą posmarować wołowinę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piec na ruszcie na rumiano.