Składniki: szklanka zmielonego ugotowanego mięsa wołowego ½ dużej czerstwej bułki szklanka mleka 1 żółtko 2 białka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z białek ubić sztywną pianę, dodać surowe żółtko, mięso i namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną…
Tag: danie z wołowiny
Listy
Gulasz wołowy z oliwkami
by Mariola Witkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 2 średnie cebule 1 puszka koncentratu pomidorowego 1 ½ szklanki bulionu wołowego 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 duży słoiczek zielonych oliwek / bez pestek/ sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Wołowinę umyć, osączyć i pokroić na większe kawałki,…
Wołowina
Paszteciki francuskie z wołowiną
by Tomasz Krzywdziński • • 0 Comments
Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 30 dag gotowanej wołowiny łyżka masła cebula duża gotowana marchewka pieprz sól Sposób wykonania: Posiekana cebule zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać jo do mięsa razem z marchewką pokrojona w kostkę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na kwadraty. Na każdym rozłożyć…
Wołowina
Steki z polędwicy w migdałowych płatkach
by Iza Korsak • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów polędwicy wołowej 2 opakowania suszonych śliwek 2 łyżeczki ziaren pieprzu 4 łyżki oliwy 4 łyżki brązowego cukru 2 kwaśne jabłka 4 łyżki masła kilka gałązek rozmarynu 1 opakowanie migdałowych płatków sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, rozgnieść, wcisnąć ziarna pieprzu, posmarować oliwą. Odstawić do lodówki, śliwki namoczyć na1/2 godziny.…
Wołowina
Polędwica z marchewką
by Paweł Podlaski • • 0 Comments
Składniki: 300 g polędwicy jajko bułka tarta 10 marchewek oliwa ¼ kostki masła kostka rosołowa sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obraną marchew pokroić w plastry, które posypać łyżką cukru i wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem po czym stopniowo wlewać bulion z dodatkiem kostki rosołowej i dusić na małym ogniu. W między czasie mięso pokroić…