.jpg)
Składniki:
• 1 sprawiony mały bażant
• 25 dag białych winogron
• sól
• pieprz
• 4 ziarna jałowca
• 1 pęczek włoszczyzny
• 3 dag masła
• 1 szkl. białego wina
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
Składniki: 50 dag. mięsa dzika 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 15 dag. pieczarek 1 cebula cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem…
Składniki: 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy 2 łyżki oliwy 2 posiekane drobno cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody 8 listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu…
Składniki: 1 kg mięsa sarny lub jelenia 2 łyżki stołowe octowej esencji 2 – 3 cebule 1 główka czosnku 1 łyżka stołowa soli 1 łyżeczka do herbaty papryki Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Świeże mięso pokroić wzdłuż włókien na paski o długości około 5 cm Tak pokrojone mięso układać w szklanym…
Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.
Składniki: