Składniki: 1 zając wraz z podrobami 1 marchewka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 50 dkg makaronu parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Zająca podzielić na porcje, wytrybować kości, mięso pokroić na kostkę o boku około 2 cm. Marchew i cebulę oczyścić i wraz…
Tag: danie z dziczyzny
Dziczyzna
Bażant z aromatycznymi przyprawami
by Bahus • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 bażant lub kura
- 1/2 kg zielonej fasolki
- 4 marchewki pokrajane w pręciki
- 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
- 2 łyżki siekanej cebuli
- 1/4 litra wytrawnego białego wina
- 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
- 5 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 2 laurowe liście
- 3 goździki
- 2 łyżki tymianku
- sól, pieprz świeżo mielony
Dziczyzna
Zając w śmietanie
by JT • • 0 Comments
Składniki: • comber i zajęcze uda • maślanka • 5 suszonych jagód jałowca • pieprz • włoszczyzna • 1 suszony grzyb • 0,25 l śmietany • 10 dag masła • 1 dag mąki • sól Sposób przyrządzenia: Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance. Następnie usunąć ostrym nożem…
Dziczyzna
Szpikowany udziec jelenia
by Eljot • • 1 Comment
Składniki: • 1 kg udźca jelenia • 2 łyżki oleju • 5 dag wędzonego boczku • 10 dag słoniny • 2 cebule • marchewka • 1/4 selera • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka smalcu • listek laurowy • goździk • 3 jagody jałowca • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sok…
Dziczyzna
Potrawka z jelenia po niemiecku
by marek • • 0 Comments
Wziąć bruścik jeleni lub mięso od karku albo z łopatki, zapeklować na kilka dni z cebulą i korzeniami, a potem posolić, natrzeć tłuczonymi korzeniami jak: pieprzem, tymiankiem i jałowcem, posolić i dusić w radiu z cebulą i kawałkami cienko pokrajanej słoniny. Gdy się trochę obrumieni wlać kilka łyżek rosołu i szklankę czerwonego wina, dodać ze…