Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie z dziczyzny

Bażant z aromatycznymi przyprawami

 

Składniki:

    • 1 bażant lub kura
    • 1/2 kg zielonej fasolki
    • 4 marchewki pokrajane w pręciki
    • 2 gałązki selera pokrajane na kawałki
    • 2 łyżki siekanej cebuli
    • 1/4 litra wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki octu z jabłkowego moszczu
    • 5 dag masła
    • 1 łyżka oleju
    • 2 laurowe liście
    • 3 goździki
    • 2 łyżki tymianku
    • sól, pieprz świeżo mielony

Zając w śmietanie

Składniki: • comber i zajęcze uda • maślanka • 5 suszonych jagód jałowca • pieprz • włoszczyzna • 1 suszony grzyb • 0,25 l śmietany • 10 dag masła • 1 dag mąki • sól Sposób przyrządzenia: Skruszałego zająca, po zdjęciu skóry i oczyszczeniu, marynować 2 dni w codziennie zmienianej maślance. Następnie usunąć ostrym nożem…

Szpikowany udziec jelenia

Składniki: • 1 kg udźca jelenia • 2 łyżki oleju • 5 dag wędzonego boczku • 10 dag słoniny • 2 cebule • marchewka • 1/4 selera • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka smalcu • listek laurowy • goździk • 3 jagody jałowca • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sok…

Potrawka z jelenia po niemiecku

Wziąć bruścik jeleni lub mięso od karku albo z łopatki, zapeklować na kilka dni z cebulą i korzeniami, a potem posolić, natrzeć tłuczonymi korzeniami jak: pieprzem, tymiankiem i jałowcem, posolić i dusić w radiu z cebulą i kawałkami cienko pokrajanej słoniny. Gdy się trochę obrumieni wlać kilka łyżek rosołu i szklankę czerwonego wina, dodać ze…