Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie rybne

Sandacz pieczony z korzeniami

Składniki: 1 kg sandacza lub szczupaka 3 średnie cebule pół szklanki świeżo utartego chrzanu 1 duża cytryna 3 łyżki masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 10 ziarenek pieprzu 1 łyżka posiekanej bazylii (może być suszona). Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb i płetwę ogonową, dokładnie opłukać, pokroić w dzwonka, osuszyć. Natrzeć solą i…

Śledzie z grzybami po litewsku

Składniki: 1/2 kg śledzi Matjes 2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki) 3 średnie cebule pieprz mielony, papryka ostra, sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić…

Karp w szarym sosie

TRADYCYJNA POLSKA POTRAWA WIGILIJNA Składniki:1 kg karpia, 50 dag warzyw jak na rosół (bez kapusty), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony. Sos: 20 dag piernika, po 5 dag rodzynków i migdałów, 2 łyżki masła, pół cytryny, 4 łyżki miodu, 1/2 l wywaru z ryby, sól, cukier. Sposób przyrządzenia:…

Szczupak smażony Mariana

Potrawa bardzo smaczna, choć prosta i mało czasochłonna. Składniki: mały szczupak (do 1 kg), 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Szczupaka umyć, oskrobać, przetrzeć pumeksem w celu zlikwidowania czarnego nalotu na skórze, rozciąć, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, płetwy i ogon, jeszcze raz opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na dzwonka, oprószyć…