Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie rybne

Łosoś po fińsku

Potrawa odbiegająca od naszych tradycji kulinarnych, lecz niepowtarzalna w smaku i dająca możliwość popuszczenia wodzy kucharskiej fantazji. Jednocześnie łatwa w przygotowaniu i lekkostrawna. Składniki: kawałek świeżego łososia (troci) o wadze ok. 1 kg, 2 pęczki koperku, grubo mielona sól, cukier, biały pieprz grubo mielony. Najlepiej wybrać kawałek łososia ze środka tuszy (nie od ogona). Można…

Sandacz ze słoniną

Składniki: sandacz o wadze 1-1,5 kg 25 dag drobnych pieczarek 10 dag słoniny 1 duża cebula półtorej szklanki śmietany po 1 łyżce mąki i masła 5 łyżek oleju 1/4 łyżeczki przyprawy curry sok z pół cytryny sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb, płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć i odfiletować (pozostawiając…

Ryba pieczona po żydowsku

Składniki: 1-1,5 kg ryby (najlepiej lin lub karp) 3 łyżki oliwy 5 cebul 4 duże ząbki czosnku, mielony pieprz i papryka słodka, sól natka pietruszki. Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć pozostawiając łeb (z łba usunąć skrzela i oczy), odciąć płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć. Czosnek obrać i posiekać a następnie utrzeć na pastę z…

Karp z pieczarkami

Składniki: karp ok. 1 kg 1 cebula 30 dag pieczarek 3 łyżki masła 1 łyżka oleju pół cytryny łyżeczka zmielonej (utłuczonej) kolendry zielona pietruszka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posypać solą i kolendrą, przykryć, wstawić na conajmniej…

Szczupak faszerowany

Składniki: 1 średni szczupak pęczek warzyw jak na rosół (bez kapusty) 1,5 l wody 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku przyprawy (sól, po kilka zieren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, pół gałki muszkatołowej) 1 duża cebula 3 jaja 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 1 czubata łyżka tartej bułki sok z pół cytryny Sposób…