Składniki:
- 1-1,5 kg ryby (najlepiej lin lub karp)
- 3 łyżki oliwy
- 5 cebul
- 4 duże ząbki czosnku,
- mielony pieprz i papryka słodka, sól
- natka pietruszki.
Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć pozostawiając łeb (z łba usunąć skrzela i oczy), odciąć płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć. Czosnek obrać i posiekać a następnie utrzeć na pastę z solą, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Cebulę pokroić w grube plastry, które skropić łyżką oliwy i także oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wnętrze ryby wysmarować masą czosnkową a następnie napełnić doprawioną cebulą. Rybę z zewnątrz posmarować oliwą, oprószyć solą, ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie lub naczyniu ogniotrwałym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości (ok. 40 min., zależnie od wielkości ryby) skrapiając wodą i wytworzonym sosem.
Sposób podania: Wyłożyć na półmisek (lub podać w naczyniu ogniotrwałym) dekorując zieloną pietruszką.