Składniki:
- karp ok. 1 kg
- 1 cebula
- 30 dag pieczarek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół cytryny
- łyżeczka zmielonej (utłuczonej) kolendry
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia: Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, podzielić na dzwonka, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posypać solą i kolendrą, przykryć, wstawić na conajmniej godzinę do lodówki. Pieczarki oskrobać, pokroić w plasterki, lekko posypać pieprzem, poddusić na oleju aż wchłoną wydzielający się sos (ok. 10 min). Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na maśle. Żaroodporne naczynie (w ostateczności może być rondel z metalowymi rączkami) wysmarować masłem, ułożyć w nim dzwonka karpia, na to cebulę, na wierzch pieczarki, posolić, popieprzyć, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 25 min.
Sposób podania:Wyłożyć na półmisek na liściach sałaty, posypać posiekaną natką pietruszki.