Składniki:
- 1 kg sandacza lub szczupaka
- 3 średnie cebule
- pół szklanki świeżo utartego chrzanu
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki masła
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka posiekanej bazylii (może być suszona).
Sposób przyrządzenia: Rybę oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb i płetwę ogonową, dokładnie opłukać, pokroić w dzwonka, osuszyć. Natrzeć solą i bazylią, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 godz. Wszystkie korzenie (pieprz, ziele angielskie, gożdziki) utłuc w możdzierzu. Cebulę obrać i pokroić w plastry, cytrynę obrać ze skórki i również pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem, ułożyć na dnie dzwonka ryby, posypać zmielonymi korzeniami, następnie kolejno obłożyć utartym chrzanem, plasterkami cytryny, cebulą. Całość posypać wiórkami masła, przykryć folią aluminiową i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika na 50 minut.
Sposób podania: Najwygodniej jest, zachowując ostrożność, podać na rybę stół w naczyniu żaroodpornym, w którym się piekła. Można też wyłożyć na półmisek, dekorując zieleniną.