Składniki:
- 1/2 kg śledzi Matjes
- 2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki)
- 3 średnie cebule
- pieprz mielony, papryka ostra, sól do smaku.
Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wyjąć, na pozostałym po smażeniu tłuszczu udusić grzyby, przyprawiając je solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy Maggi w płynie. Grzyby wystudzić i wymieszać w salaterce ze śledziami i cebulą, dodać ostrej papryki według upodobania. Całość zalać olejem i wstawić na noc do lodówki.
Sposób podania: Na zimno, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa. Potrawa jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.