Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z matiasów

Składniki:

  • 4 filety śledziowe,
  • 4 małe ogórki konserwowe,
  • 2 ziemniaki, 1 nieduża cebula czerwona i 1 biała,
  • sok pomidorowy (mały kartonik)
  • cukier do smaku, pieprz, ocet winny, szczypiorek.

 Przygotowanie sosu: Z cukru robimy karmel, który zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy cukier, ocet winny i pieprz. Sos powinien być słodko-kwaśny. Przygotowanie sałatki: Matiasy wymoczyć, ugotować ziemniaki i pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w krążki. Następnie w salaterce układamy pokrojone śledzie, przekładamy je warzywami i całość polewamy sosem słodko-kwaśnym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *