Składniki: 80 dag miętusa, 3-4 łyżki dobrego oleju (np, sojowego), 2 łyżki mąki, 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym), 4 pory, 2 ząbki czosnku, kilka liści szpinaku, selera i szczawiu, siekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Sposób wykonania: Pory, czosnek i całą zieleninę posiekać, poddusić przez chwilę…
Tag: danie rybne
Pstrąg
Pstrąg na przeziębienie
by klon • • 1 Comment
Skład: – kilka dorodnych pstrągów (po jednym na osobę) – 2 duże cebulę – 40 dkg pieczarek – kilka ząbków czosnku – masło (najlepiej naturalne) – cytrynę ewentualnie sok z cytryny – przyprawy do ryb, sól, wegetta, świeżo zmielony pieprz (polecam zielony). Sposób wykonania: Oporządzone pstrągi wraz z łbami myjemy, skrapiamy sokiem…
Ryby
Ryby – porady praktyczne
by Marian Borkowski • • 3 komentarze
-Ryby po złowieniu, przeznaczone do dłuższego transportu sprawiamy, lecz nie myjemy i nie skrobiemy. Wystarczy wytrzeć je dokładnie suchą ściereczką i, jeśli to możliwe, miejsce po wnętrznościach i głowę wypełnić pokrzywami.
-Mycie ryb przyspiesza ich psucie.
-Złowione ryby przewozimy obłożone w liście lub pokrzywy. Nie należy przewozić ryb w foliowych torbach, gdyż brak dostępu powietrza przyspiesza ich gnicie.
-Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do ciała, ryby są świeże. Jeżeli zbyt ciemne lub bladawe – nie. Ponadto oczy powinny być jasne, błyszczące i wypukłe. Matowe i zapadnięte świadczą o nieświeżości ryby. O świeżości ryby świadczą także łuski przylegające ściśle do skóry i mięso sprężyste, uginające się pod naciskiem, ale natychmiast wracające do popprzedniej formy. Śluz nie może być lepki, a mięso nie może mieć nieprzyjemnego zapachu. Wg starych przepisów prawdziwa zupa rybna powinna być gotowana w wodzie pochodzącej z akwenu, w którym złowiliśmy przyrządzaną rybę (współcześnie dotyczy to tylko naprawdę czystych wód).
Ryby
Kuchnia wędkarska
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Ryby
Sałatka z matiasów
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe, 4 małe ogórki konserwowe, 2 ziemniaki, 1 nieduża cebula czerwona i 1 biała, sok pomidorowy (mały kartonik) cukier do smaku, pieprz, ocet winny, szczypiorek. Przygotowanie sosu: Z cukru robimy karmel, który zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy cukier, ocet winny i pieprz. Sos powinien być słodko-kwaśny. Przygotowanie sałatki: Matiasy wymoczyć, ugotować ziemniaki i…