Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miętus po raz pierwszy, drugi i trzeci

Składniki:

  • 80 dag miętusa,
  • 3-4 łyżki dobrego oleju (np, sojowego),
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
  • 4 pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka liści szpinaku, selera i szczawiu,
  • siekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Pory, czosnek i całą zieleninę posiekać, poddusić przez chwilę w szybkowarze na tłuszczu, wrzucić mieszając, mąkę, rozcieńczyć winem i mieszać aż do uzyskania jednolitego sosu. Oczyszczonego z ości miętusa pokroić na kawałki i włożyć do sosu. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw.

 

Po raz drugi.

Składniki:

  • około 1 kg miętusa,
  • 6 łyżek dobrego oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 25 dag pomidorów),
  • 1 kieliszek koniaku (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • 1kostka maggi,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Sposób wykonania: Rybę sprawić, pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę wraz z cebulą. Wlać koniak i wino, wrzucić koncentrat pomidorowy. czosnek, ostrą paprykę, kostkę maggi rozpuszczoną w gorącej wodzie. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Resztę tłuszczu rozmieszać z pozostałą mąką, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciągnąć tym sos, w którym znajduje się ryba.

Po raz trzeci. 

Składniki:

  • 1 kg miętusa
  • 6 łyżek dobrego oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
  • 15 dag dowolnych grzybów
  • 10 niewielkich cebuli
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu „Vegeta”
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu, obrumienić na nim rybę. Wsypać resztę mąki, wlać wino, wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu. Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *