Potrawa bardzo smaczna, choć prosta i mało czasochłonna.
Składniki: mały szczupak (do 1 kg), 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia: Szczupaka umyć, oskrobać, przetrzeć pumeksem w celu zlikwidowania czarnego nalotu na skórze, rozciąć, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, płetwy i ogon, jeszcze raz opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Obtoczyć w mące. Na patelni stopić masło i szybko zrumienić przygotowaną rybę równomiernie ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor. Patelnię z rybą przykryć i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika (oczywiście, jeżeli patelnia nie ma plastykowych części. W przeciwnym razie można ją po prostu postawić na garnku z wrzącą wodą).
Sposób podania: Usmażone porcje szczupaka wyłożyć na półmisek, polać masłem ze smażenia, udekorować zieleniną. Podawać z ziemniakami i surówkami jako danie obiadowe, lub z pieczywem jako przekąskę na gorąco.