Potrawa bardzo smaczna, choć prosta i mało czasochłonna. Składniki: mały szczupak (do 1 kg), 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Szczupaka umyć, oskrobać, przetrzeć pumeksem w celu zlikwidowania czarnego nalotu na skórze, rozciąć, usunąć wnętrzności, odciąć głowę, płetwy i ogon, jeszcze raz opłukać i osuszyć na ściereczce. Pokroić na dzwonka, oprószyć…
Tag: filety szczupaka
Szczupak
Szczupak, sandacz, łosoś z rusztu
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1-2 kg szczupaka (może być też sandacz lub łosoś) 2 łyżki masła 1 duża cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Szczupaka oskrobać (dobrze jest też zetrzeć pumeksem pod bieżącą wodą czarny nalot na skórze spotykany u szczupaków złowionych w mulistej wodzie), odciąć głowę i płetwy, pociąć na duże dzwonka,…