Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cynamon

Grzyby marynowane mojej Babci

Składniki: grzyby leśne 1 litr wody 5 dkg soli 2 g kwasku cytrynowego Marynata: 2 szklanki wody 1 łyżka soli 2 łyżeczki cukru 8 ziaren pieprzu 4 goździki odrobinę cynamonu 2 liście laurowe 3 g kwasku cytrynowego 6 łyżek octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, większe przekroić na połowę, małe pozostawić w całości.…

Aromatyczne żeberka o orientalnym smaku (wyspa Bali)

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje kawałek zmiażdżonego korzenia galangal (około 4 cm) kawałek zmiażdżonego kłącza imbiru (około 4 cm) 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek kory cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 łyżka zmiksowanej, gotowanej fasoli 12 nie obranych ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru Sposób przyrządzenia: Pociętą na porcję…

Brzoskwinie z grilla

Składniki: 8 twardych, dojrzałych brzoskwiń po kilka goździków na każdy owoc 1 łyżka mielonego cynamonu 1 szklanka cukru listki mięty Sposób przyrządzenia: Ruszt grilla nasmarować olejem. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodą, skórę u nasady brzoskwini naciąć w kształcie litery X, na 30 sekund zanurzyć owoc we wrzątku, natychmiast schłodzić w wodzie z lodem. Ostrym…

Sos żurawinowy z octem malinowym

Składniki: 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1 łyżka octu 10% 1 łyżka malin ¼ szklanki wody 30 dkg żurawin 1 laska cynamonu 1 łyżka otartej z pomarańczy skórki Sposób przyrządzenia: Maliny, 3 łyżki wody i ocet zmiksować, przecedzić przez gęste sito. Mieszankę tą możemy zastąpić octem winnym o smaku malinowym. Ocet, cukier i ¼…

Rabarbar w soku z granatów duszony

Składniki:1 pęczek łodyg z rabarbarusok z 2 dojrzałych granatów1 laska cynamonucukier puder Sposób przyrządzenia:Łodygi rabarbaru oczyścić i umyć, pokroić na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowany rabarbar ułożyć w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym, wlać sok z granatów lub dodać jadalny środek tych owoców, laskę cynamonu i cukier puder do smaku. Jeśli użyjemy nie…