Składniki:
10 jabłek
1,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki lub lepiej skrobi kukurydzianej
4 łyżki masła
1,5 szklanki wody
mielony cynamon i gałka muszkatołowa do smaku
Składniki: 1 kg owoców pigwy 1 szklanka cukru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków 2/3 szklanki słodkiego białego wina Sposób przyrządzenia:Owoce umyć i osuszyć. Obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek wraz z gniazdami nasiennymi, skórki i resztek nie wyrzucać. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż…
Składniki: 4 szklanki żurawin 1,5 szklanki wody sok z 1 pomarańczy odrobinę kory cynamonowej 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wodę, sok pomarańczowy, cukier i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 5 minut. Dodać żurawiny, gotować 1 minutę mieszając i rozgniatając łyżką część żurawin. Znakomity do wędlin, zimnych mięs i drobiu.
Składniki: 1 łyżka otartej skórki pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 szklanka żurawin ½ szklanki drobno pokrojonego ananasa ½ szklanki miodu ½ szklanki soku pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać w rondlu o grubym dnie, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli cały czas mieszając przez około 10 minut. Znakomity do wędlin, zimnych mięs i drobiu.
Składniki: 1 l spirytusu 10 g kory cynamonowej 3 szklanki wody 1 szklanka miodu Sposób przyrządzenia: korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy do temperatury 40…