Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłka pachnące korzennie

Składniki:
10 jabłek
1,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki lub lepiej skrobi kukurydzianej
4 łyżki masła
1,5 szklanki wody
mielony cynamon i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać lekko cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wodę, masło, cynamon i gałkę, wymieszać, dodać skrobię kukurydzianą i powoli gotować aż syrop zgęstnieje. Mieszać taki żeby rozetrzeć wszelkie grudki. Jabłka umyć, osuszyć wydrążyć środek i pokroić na pólplasterki.  Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wydrążony środek wypełnić syropem, syropem polać też całą powierzchnię jabłka. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić jabłka i piec przez 45 minut. W połowie pieczenia jabłka polać resztą syropu. Podawać na ciepło lub zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *