Składniki:
- 2 duże, dojrzałe avocado
- 20 dkg paluszków krabowych lub tuńczyka konserwowego
- 3 cytryny
- 1 łyżka sosu Sambal lub innego ostrego
- ¼ szklanki majonezu
- 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypior, natka pietruszki)
- 1 łyżeczka miodu
- tart ser mozarella
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Avocado dokładnie umyć, wysuszyć przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć pestkę i używając łyżki wydrążyć ostrożnie miąższ uważając aby nie uszkodzić skóry. Miąższ posiekać. Wnętrze skór avocado i pokrojony miąższ natychmiast skroić sokiem z jednej cytryny aby nie ciemniały. Umyte i osuszone paluszki krabowe lub obsączone z zalewy kawałki tuńczyka rozdrobnić palcami na nieregularne kawałki. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, przyprawić, dodać kawałki paluszków krabowych i pokrojony miąższ avocado. Delikatnie jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić skóry z avocado, posypać serem. Nadmiar można ułożyć obok. Podawać na liściach sałaty z połówkami umytych cytryn.