Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z avocado i paluszków krabowych lub tuńczyka

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe avocado
  • 20 dkg paluszków krabowych lub tuńczyka konserwowego
  • 3 cytryny
  • 1 łyżka sosu Sambal lub innego ostrego
  • ¼ szklanki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypior, natka pietruszki)
  • 1 łyżeczka miodu
  • tart ser mozarella
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Avocado dokładnie umyć, wysuszyć przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć pestkę i używając łyżki wydrążyć ostrożnie miąższ uważając aby nie uszkodzić skóry. Miąższ posiekać. Wnętrze skór avocado i pokrojony miąższ natychmiast skroić sokiem z jednej cytryny aby nie ciemniały. Umyte i osuszone paluszki krabowe  lub obsączone z zalewy kawałki tuńczyka  rozdrobnić palcami na nieregularne kawałki. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, przyprawić, dodać kawałki paluszków krabowych i pokrojony miąższ avocado. Delikatnie jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełnić skóry z avocado, posypać serem. Nadmiar można ułożyć obok. Podawać na liściach sałaty z połówkami umytych cytryn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *