Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cukinia

Gulasz wieprzowy w piwie

Składniki: 3 cukinie 25 dag pokruszonej fety 4 łyżki oliwy cebula pokrojona w kostkę 1-2 posiekane ząbki czosnku 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki rosołu oregano natka pietruszki parmezan Sposób przyrządzenia: Cukinie rozciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, powstałe łódeczki zblanszować, odstawić. Miąższ posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż, przyprawy i posiekaną cukinię, chwilę smażyć.…

Kotlety cukiniowe z miętą

Składniki: 2 młode cukinie 1/2 szklanki tartej bułki 2 jajka po łyżeczce natki i świeżej mięty sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na sitku na 1/2 godziny. Odcisnąć sok i włożyć do salaterki. Wymieszać z tartą bułką, jajkami i przyprawami.…

Szynka zapiekana z kukurydzą i cukinią

Składniki: 4 rozdrobnione plastry dobrej szynki 2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 pokrojona w plastry cukinia 15 dkg pokrojonego w kostkę żółtego sera 3 jajka 2 łyżki mąki 1,3 szklanki kwaśnej śmietany kremowej pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Plastry cukinii obgotować przez 3 minuty, obsączyć. Ser, cukinię, kukurydzę i szynkę podzielić na 4 lub więcej porcji…

Makarom z cukinią

Składniki: 25 dkg makaronu rurki 3 młode cukinie 2 ząbki czosnku 1 szklanka śmietany sól, pieprz 1 łyżka tartego ostrego sera – opcjonalnie Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć osuszyć, przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek, smażyć minutę mieszając, dodać cukinię, smażyć powoli. Gdy cukinia zmięknie,…